FELADATOK / SZŰRŐVIZSGÁLATOK

Az iskola-egészségügyi szolgálat fő feladata a tanulók szűrővizsgálatával a tünetszegény betegségek korai felismerése, a kiszűrt elváltozások nyomon követése. Iskolaorvosi szűrővizsgálatok 2., 4., 6., 8. évfolyamokban esedékesek, a védőnői szűrővizsgálatok pedig évente. A szűrést követően a tanulót tájékoztatjuk a talált elváltozásokról és a további teendőkről

A szűrővizsgálat elemei:

  • testtömeg és testmagasság mérése ( elhízás, kóros soványság )
  • mozgásszervekvizsgálatata ( lúdtalp, gerincferdülés…)
  • vérnyomásmérés ( magas vérnyomás )
  • szív és tüdő vizsgálata
  • látásvizsgálat ( látásélesség, kancsalság )
  • színlátás vizsgálata ( színtévesztés )
  • golyva szűrése tapintásos módszerrel,
  • hallásvizsgálat ( halláskárosodás kiszűrése )

A tanulók egészségi állapota és a szakorvosi leletek alapján az iskolaorvos jogosult a testnevelési felmentések elbírálására.

Feladataink közé tartozik még a diáksport versenyek előtti vizsgálatok végzése, az iskolai kampányoltások adása, egészségfejlesztés és elsősegélynyújtás.

Aiskolai kampányoltások a 6. és 7. évfolyamokat érinti. A 6. évfolyamosok szeptember hónapban MMR, október hónapban pedig DTpa emlékeztető oltást kapnak, 7. évfolyamosok szeptember hónapban Hepatitis B ellen kapnak oltást, melynek ismétlésére következő év márciusában lesz esedékes.Az aktuális védőoltásokról és a  beadás pontos napjáról a szülők írásos tájékoztatót kapnak. Oltási könyveket minden esetben kérjük beküldeni a gyermekekkel.

Emellett a 7. évfolyamot végző leányok kampányoltás keretében Humán papillomavírus (HPV) elleni oltást is kérhetnek, mely védelmet nyújt a Humán papillomavírusok (HPV) által okozott megbetegedésekkel szemben.
Ezen megbetegedések közé tartozik:
– a méhnyakrák (a méhnyak, tehát a méh alsó részének rákja),
– a női nemi szervek rákmegelőző elváltozásai (a méhnyak, a külső nemi szervek (vulva) és a hüvely sejtjeinek olyan elváltozásai, amelyeknél fennáll a rákos átalakulás kockázata).

Erről az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat által adott tájékoztatót küldünk, mely tartalmazza a szülői beleegyező nyilatkozatot is.

A gyermekek fejtetvesség szűrése negyedévente, ill. szükség szerint történik. Fertőzöttség esetén a szülő írásos értesítést kap, mely alapján köteles gyermekét kezelni. Amennyiben, háromszori értesítés ellenére sem szűnik meg a fejtetvesség, a védőnő köteles jelzést tenni a fertőzöttségről az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat illetékes intézete felé.