Idegen nyelv oktatása

Iskolánkban két idegen nyelvet oktatunk: németet és angolt. E nyelvek közül lehet választani az első osztályba érkező kisdiákoknak és szüleiknek. Igyekszünk figyelembe venni kéréseiket, s így alakítjuk ki az egyes csoportokat.
Az elsőtől a  harmadik évfolyamig heti egy órában folyik a játékos ismerkedés az adott idegen nyelvvel. Írni, olvasni még nem tanulnak a gyerekek (ez csak a második évfolyamon kezdődik meg), a szóbeli és hallás utáni megértés készséget fejlesztjük. A negyedik évfolyamtól kezdve működik az emelt óraszámú csoport heti 4, és a normál csoport heti 3 óra nyelvtanulással. A csoportba sorolás fő szempontja a magyar nyelv és matematika tárgyak terén nyújtott eredmények, valamint a nyelvi készségek szintje.

Minden évben megrendezzük iskolánkban a nyelvi hetet. Szeretnénk, ha tanulóink nem csak a tanórákon, hanem kötetlen programok keretében is ismerkednének az angol és német nyelvet beszélő népekkel, országokkal és azok kultúrájával. Igyekszünk minden évben színes, változatos programokat szervezni. Buszos kirándulások keretében többször jártunk már Bécsben és környékén, látogattunk kastélyokat, múzeumokat, csokoládégyárat. A nyelvi vetélkedő a hét egyik slágere: nagyon élvezik tanulóink a projectek elkészítését, a totókat és különböző játékokat. A programsorozat zárása a csoportok fellépése, melyre meghívjuk a szülőket és érdeklődőket. Minden csoport bemutatkozik egy rövid műsorral, melyet idegen nyelven ad elő. Ekkor kerül sor az évfolyam elsők kihirdetésére is.

Nyolcadikosaink egy része Origo junior nyelvvizsgát tesz, hogy egyrészt próbára tegye tudását, másrészt hogy vizsgarutint szerezzen a felvételi vizsgák előtt. Minden évben igen szép eredmények születnek ezeken a vizsgákon. Iskolánk is támogatja és ösztönzi a végzős diákokat: a vizsgaköltségek egy részét átvállalja. Egyre gyakoribb, hogy a nyolcadikosok sikeres  középfokú nyelvvizsgáig is eljutnak. 

A nyolcadikosok másik része a félév zárása előtt házi nyelvvizsgát tesz. Ez a vizsga mindenki számára kötelező. Sok munkát kell a felkészülésbe fektetnie tanárnak, diáknak egyaránt, de megéri: a felvételi vizsgákon bátran, könnyen megy a felelet idegen nyelven is.